torsdag 30 oktober 2008

Skyldiga?

Idag för tio år sedan vaknade vi till fruktansvärda nyheter och Göteborg hamnade i sorg. En ofattbar tragedi hade inträffat under natten och 63 unga människor dog. Killarna som tände på fick så småningom sina straff, för korta tyckte många.
Men ska verkligen all skuld läggas på dessa fyra killar?
Visst, det var oerhört idiotiskt att tända på i trappuppgången till nödutgången! Jag säger inget annat, men borde inte arrangörerna fått något straff med?

När de hyrde lokalen hade de sagt att de skulle ha en födelsedagsfest men istället satt upp affischer på skolor runt om Göteborg att det skulle vara en Hallowen-fest. Lokalen var godkänd för 150 personer men eftersom arrangörerna ville tjäna pengar på sin fest så tog man in runt 400 gäster den kvällen. För att få plats med dessa gäster flyttade man ut stolar ur lokalen och staplade dessa i trapphuset och blockerade därmed nödutgången.

Visst killarna som tände på under stolarna var skyldiga till mordbrand, inget snack om den saken, men om inte arrangörerna hade blockerat nödutgången, om inte stolarna hade stått där, så hade de fyra killarna inte haft nått att tända på! Om inte lokalen varit så överfull med ungdomar för att arrangörerna var giriga (?) eller okunniga (?) så hade inte den enda utgången täppts igen lika illa vid utrymningen.

Så vem är egentligen skyldig?

1 kommentar:

Anonym sa...

Mmm förstår din poäng men tycker nog att de killarna som arrangerade festen fick ett rätt så hårt straff iaf. Trots att för de leva med att de arrangera en fest där 63 pers dog. Och flera 100 skadades varav flera troligen var människor de kände.
Så tycker nog att när man tänker efter att de är straffade så de räcker..
Gällande killarna som tände på så känns de faktiskt som att även de är straffade så det räcker.. De lär aldrig mer kunna sätta en fot i Göteborg ?