lördag 13 september 2008

Spindlar och andra kryp

Igår läste jag om att den giftiga spindeln Svarta Änkan har etablerat sig i Sverige.
Vi har ju annars varit skonade från giftiga ormar och spindlar i vårat land tills nu. Och det är klart, med den globalisering vi har nu så måste ju både växt och djurliv påverkas.
I havet har de senaste åren den otrevliga Amerikanska Kammaneten gjort sig hemmastad och malariamyggan finns i Paris (dock bara på flygplatsen?).

Att de nya arterna sprider sig från sina ursprungsland är ju inget nytt. Redan på 1700-talet tog ju Linné med sig arter från sina resor och potatisen är ju inte alls svensk utan införd av Alingsås-sonen Jonas Alströmmer.
Men de ökade resandet och livsmedelimporten har ju fört hit fler och fler arter som inte borde höra hemma här och som hotar de arter som redan finns. Bulkfartygen släpper ut sitt barlastvatten i våra hamnar och därmed de djur och växter som fanns i hemmahamnen.
På grund av våran miljömedvetenhet så efterfrågar svenska konsumenter ekologiskt odlade frukt och grönsaker. Vad vi inte tänkt på är ju att dessa livsmedel då inte besprutas och därmed gömmer en massa smådjur vi inte är vana vid från vår svenska fauna t ex spindelägg, fluglarver mm.

Så vad göra? Kan vi utrota vissa oönskade arter från vår natur? Hur kommer de nya arterna påverka det djur och växtliv vi redan har? Kommer några av de arter vi idag är vana att se vara borta eller hotade om några år?
Jag tänker nog fortsätta vara en miljöbov och köpa oekologiska grönsaker och frukt, för jag har då ingen lust att vakna upp med en Svart Änka i sängen!

Inga kommentarer: