söndag 14 september 2008

Flygplan, Luftens Hjältar?

I natt störtade ett Aeroflot-plan i Ryssland och alla 88 passagerarna ombord dog och i augusti skedde olyckan SpainAir-planet sär en svenska omkom och en svenska överlevde. Dessutom var det ju flygolyckan på Phukets flygplats förra året, alla incidenter med SAS-planen i våras och störtade plan i Brasilien och Centralamerika med flera.

Ibland känns det som det sker fler flygolyckor nu än för några år sedan men det är kanske inte så konstigt (eller osant för den delen) eftersom vi är fler och fler som flyger. Trots allt prat om miljömedvetenhet och minskade koldioxidutsläpp så är ju flyget det snabbaste och smidigaste sättet att resa långa sträckor på idag. Dessutom har lågprisbolagen som RyanAir, Sterling och EasyJet gjort så att alla har råd att flyga idag.

Jag håller med om att kldioxidutsläppen är en jätteviktig fråga men jag tror inte att jag idag skulle kunna klara mig utan flygresor. Idag när krig, arbetsinvandring och globala storföretag härskar så måste man ju på något sätt kunna träffa sina nära och kära. Att ta ledigt en månad för att träffa publicisten på New York-kontoret är liksom inte rimligt. Men finns det bra tågförbindelser så ska man ju utnyttja dem.... eller?

Sveriges regering var i Göteborg i veckan och diskuterade hur mycket pengar som skulle satsas på infrastrukturen i regionen. Alla höll med om att tåg-förbindelserna var viktiga men den springande punkten i Göteborg är ju en ny älvförbindelse. När miljöminister Andreas Carlgren (tror jag det var...) fick frågan hur han själv tagit sig till Göteborg från Stockholm så svarade han flyg! Han skyllde sedan på att han bara gjort som han blivit tillsagd. Det kan ju tyckas märkligt att en minister i Sveriges regering inte själv kan påverka hur hans resor ska ske men tydligen har de ingen egen bestämmanderätt!! ??

Så, när inte ens Sveriges miljöminister bryr sig att välja det miljömedvetna sättet att resa på, vad får miljörörelsen att tro att "vanliga" människor bryr sig. För i slutänden kommer man alltid fram till pengar, tid och enkelhet och där vinner nog flyget än så länge!

Inga kommentarer: