måndag 8 december 2008

Wallander på Engelska

Haha!
Jag har ikväll tittat på en Wallander-film, med engelska skådespelare!
BBC har spelat in en hel hög med filmer som nu visas på tv på söndagskvällar. Alla utspelar sig i Ystad och har Kurt Wallander som huvudperson. Skådespelarna har alla samma namn och karaktärsdrag som i de svenska böckerna/filmerna men alla pratar engelska.
Och de är bra! Utav de tre Wallandrar jag sett, Lassgård, Henriksson och Brannagh, så måste jag nästan säga att Kenneth Brannagh är bäst! Han övertygar som Kurt och känns mycket mer som Kurt (från vad jag har i huvudet från böckerna) än de andra två.
Men visst blir det lite konstigt med poliser som har svenska namn de inte kan uttala och att de tydligen arbetar i Yschtad (inte Ystad!).
"Have you lived here in Yschtad all your life?"
"I got a phonecall from Änn-Breet. They were worried about you."

Det låter roligt men faktum är att dessa skådespelare övertygar. Det känns inte alls som när svenska skådespelare (den något mindre Hollywood-influerade eliten, alltså inte Stormare eller Skarsgård) försöker spela engelska eller amerikanska roller. Jag är nöjd! Ystad är genuint, allt är inspelat på plats, e-mailen i filmen är på svenska (fast "Kurt" läser dem på engelska?!?) och alla papper och rapporter är på svenska. Det ända "felet" är att alla pratar brittisk engelska.

Ska nog följa resten av filmerna på BBC1 på söndagskvällarna. Mycket hög kvalitet och det märks ju att Brannagh är en Shakespeare-tränad skådespelare för han lyckas verkligen att vara Kurt Wallander från Ystad, fastän han inte kan språket!

Emma-Li

Ps. Ska snart börja posta alla juldekorationer och juleljus! Får väl bli ett nytt hus varje dag fram till jul eller så....

2 kommentarer:

Emma-Li Beaven sa...

Haha igen! På BBC4 visar de varje vecka en av de svenska Wallanderfilmerna med! Idag var det Mastermind med Krister Henriksson som Kurt.... Fast med engelsk textning då förstås.

Anonym sa...

Låter som du kan få det riktigt trevligt på söndagkvällarna. Här visas ju oxå ständigt Wallanderfilmer på tv men kanske vore idé att se den engelska versionen istället. Hoppas de kommer hit snart... Kram till er båda!
PS bakade lussekatter igår...utan saffran dock för det glömde vi köpa...